Tratament

Tratamentul pentru dermatita atopică este complex şi determinat de recurenţa bolii. Tendinţa de ameliorare apare odată cu înaintarea în vârstă.

Obiectivul tratamentului cu dermocorticosteroizi pe care ți-l recomandă medicul este să reducă severitatea şi intensificarea simptomelor şi să menţină perioade lungi de remisiune cu tratament minim. Restabilirea funcţiei de barieră a pielii este unul din principalele obiective ale tratamentului, alături de evitarea factorilor care duc la agravarea bolii.

Este foarte important să fii informat astfel încât copilul tău să ducă o viaţă normală, fără restricţiile inutile ce afectează dezvoltarea lui normală.

Tratament○ Măsuri generale:

 • Depistare și excludere factori declanșatori
  - copil: alergeni alimentari, infecţii, alergeni casnici
  - adult: alergeni/ iritanţi de contact, infecţii, alergeni casnici, stres
 • dietă (suplimentarea cu acizi graşi esenţiali)
 • îmbrăcăminte din fibre naturale (bumbac, mătase)
 • igienă adecvată

(www.ms.ro/index.php?pag=181&pg=2 Ghid de diagnostic şi tratament pentru dermatita atopică)

○ Tratament pentru puseu

Corticosteroizii topici reprezintă prima linie de tratament pentru leziunile active, de aceea există o șansă foarte mare să primești această recomandare din partea medicului.

Dermatocorticoizii sunt folosiţi în tratarea leziunilor de dermatită atopică pentru a asigura o remisie rapidă a afecțiunii şi a scădea durata folosirii medicamentelor. După aplicarea dermatocorticoidului, pruritul (mâncărimea sau senzația de mâncărime) dispare în 3-5 zile la copiii cu dermatită atopică formă ușoară sau moderată şi în maxim 14 zile la copiii cu dermatită atopică severă, chiar şi cu o singură aplicare pe zi.

Astfel, tratamentul acţionează în principal asupra ţesutului lezat, având efect redus asupra celui sănătos.

Dermatocorticoizii de generaţia a 4-a sunt singurii care pot fi recomandaţi în tratamentul copiilor sub 2 ani şi care pot fi aplicaţi inclusiv pe faţă şi perioral.

Alegerea modalităţii de tratare se face în funcţie de aspectul leziunilor. Unguentul favorizează pătrunderea substanţei în piele şi este eficient pentru tratarea leziunilor uscate, aspre sau care prezintă coji.

Se recomandă folosirea cremei pentru leziunile acute şi subacute sau pentru zonele unde părţi ale pielii se ating sau se freacă unele de altele (axile, zona inghinală, interdigitală, cot, articulaţia pumnului etc). Produsele de tip loțiune sau lapte se folosesc pentru leziunile care sunt însoţite de mici vezicule pline cu lichid. Loţiunea şi laptele sunt potrivite pentru pielea copilului mic şi sunt indicate spre folosire în perioadele călduroase şi umede.

Tratamentul cu antibiotice se face doar la recomandarea medicului.

Fototerapia are efectul de a stimula sistemul imunitar, însă poate fi folosită doar la copii peste 12 ani. Radiaţiile ultraviolete au un rol antibacterian, reducând colonizarea cu Stafilococ auriu.

Tratamentul cu ultraviolete A1 (UVA1) sunt utile în timpul episoadelor acute, în timp ce ultravioletele B (UVB) se pot folosi în formele moderate ale bolii.

Antihistaminicele pot fi utile pentru controlul mâncărimii şi ameliorarea calităţii somnului.

Corticosteroizii sistemici

Se vor folosi doar la recomandarea medicului, în cazuri severe pentru obţinerea dispariţiei temporare a manifestărilor bolii. Este indicată scăderea rapidă şi progresivă a dozelor, urmată de un tratament local intensiv de menţinere.

Asocierea terapiilor se va realiza în funcţie de severitatea formei clinice şi de momentul de agravare sau remisie.

○ Tratament pentru remisie

Dermatita atopică poate prezenta perioade de remisie, în special în adolescenţă. Remisia este perioada în care boala nu se manifestă, astfel încât simptomele se diminuează treptat până la dispariția completă. În această perioadă este foarte important să adopți măsuri care să împiedice recidiva. Fără un tratament adecvat dermatita atopică poate reapărea. De aceea trebuie să eviți substanțele iritante, alimentația posibil alergenă, îmbrăcămintea sintetică și să folosești emoliente pentru a hidrata pielea și a evita uscăciunea.

 • Emolientele ajută la restabilirea funcţiei de barieră a pielii, reducând pierderea de apă şi pătrunderea iritanţilor în tegument.
 • Evitarea substanţelor iritante (de ex. detergenţii, apa clorinată din piscină) constituie una din principalele măsuri terapeutice care nu implică remedii farmaceutice.
 • Pentru a evita transpiraţia abundentă se recomandă menţinerea unui climat uscat, cu o temperatură moderată şi evitarea eforturilor fizice excesive.
 • În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, trebuie evitate hainele din material sintetic, lână etc.
 • Alimentaţia este un alt aspect care trebuie luat în considerare pentru a opri manifestările atopiei. Identificarea alergenilor alimentari şi de mediu impune eliminarea acestora pe cât posibil.
 • Spălatul excesiv poate determina uscăciunea cutanată. Curăţarea pielii trebuie să fie blândă, folosind soluţii hipoalergenice şi neiritante, cu un pH apropiat de cel al pielii normale. Baia trebuie să fie de scurtă durată şi se recomandă folosirea uleiurilor de baie şi a formulelor speciale emoliente de spălare pentru a evita deshidratarea pielii. Emolientele se vor folosi imediat după spălare deoarece pătrund mai bine în pielea umedă.

○ Tipuri de teste pentru dermatită

În această pagină găsești informații despre testele care vor fi făcute atunci când ajungi la medicul specialist. Motivul pentru care sunt prezentate aici este acela de a te familiariza cu tot ceea ce presupune această afecțiune.

Există un criteriu major şi mai multe criterii minore pentru a stabili diagnosticul.

Criteriul major este identificarea afecţiunii pielii care provoacă mâncărimi intense.

Criteriile minore sunt:

-Debutul sub vârsta de 2 ani;

-Răni in zone ale corpului precum axila, zona inghinală, gât, partea interioară a coapselor şi braţelor, inclusiv obrajii la copiii a căror vârstă este sub 10 ani;

-Istoric de piele foarte uscată (xeroză);

-Antecedente personale ce cuprind alte boli atopice (cum ar fi astmul și rinita alergică);

-Dermatita flexurală* sau a obrajilor, a frunţii, a extremităților membrelor la copii sub 4 ani.

În cazul în care criteriul major este însoţit de trei dintre criteriile minore, atunci diagnosticul este pozitiv.

În unele cazuri, pentru sprijinirea şi completarea diagnosticului de dermatită atopică, sunt necesare investigaţii paraclinice:

 • biopsie cutanată;
 • hemogramă;
 • confirmarea terenului atopic;
 • examen bacteriologic;
 • examen micologic;
 • testarea sensibilităţii la pneumalergeni* (70% din pacienţi prezintă sensibilitate la praful de casă);
 • testarea sensibilităţii la alergeni alimentari - prick test;
 • teste de provocare (alergeni ingeraţi sau aplicaţi la nivelul mucoasei nazale);

(www.ms.ro/index.php?pag=181&pg=2 Ghid de diagnostic şi tratament pentru dermatita atopică) 

Testele alergologice (de tip "scratch test" sau intradermice), frecvent solicitate în ultima perioadă de către familia copilului diagnosticat cu dermatita atopică, nu au utilitate. Este important să fii informat, însă selecția surselor din care culegi informațiile trebuie făcută cu mare atenție. Foarte multe mămici ajung la medic și cer anumite teste doar din cauza unor informații eronate pe care le au din surse neavizate. Scopul acestui website este să furnizeze informația corectă astfel încât să înțelegi cât mai bine cu ce te confrunți în momentul în care primești acest diagnostic pentru copilul tău.

Testele de tip "patch" pentru detectarea unor alergii de contact se pot însă dovedi utile. Uneori, în cazuri selecţionate, fără răspuns la măsurile obişnuite de tratament, se pot lua diverse măsuri de reducere a expunerii la alergeni din mediu sau testele alimentare de excludere.

(www.cdt-babes.ro/articole/dermatita-atopica.php)

Tratament○ Prevenirea recidivelor şi a complicaţiilor

Dermatita atopică este o boală cronică ce necesită îngrijire permanentă pentru a rupe cercul vicios al mâncărimii şi scărpinatului care se agravează reciproc.

În locul aplicării unguentului la orice semn de mâncărime, este mult mai important să se prevină agravarea acesteia. Pentru a rări sau evita complet recidiva atacurilor sunt recomandate o serie de măsuri. Cea mai importantă este menţinerea pielii hidratate prin aplicarea emolienţilor (cremă sau lapte hidratant).

Alte măsuri:

- Purtarea hainelor 100% din bumbac, moi şi evitarea fibrelor sintetice sau a celor aspre (lână);

- Băi şi duşuri de scurtă durată, cu apă călduţă şi săpunuri grase fără parfum şi surfactanţi;

- Uscarea pielii prin tamponări delicate şi nu prin frecare;

- Aplicarea emolientului imediat după baie;

- Evitarea schimbărilor bruşte de temperatură şi a excesului de efort fizic;

- Aerisirea cât mai frecventă a casei;

- Evitarea obiectelor care adună praf;

- Schimbarea regulată a aşternuturilor;

- Reducerea stresului zilnic;

- Detectarea factorilor care declanşează atacurile şi evitarea lor.

○ Sfaturile specialiştilor în timpul tratamentului (adjuvante, emoliere etc.)

Emolientul trebuie aplicat pe întreaga suprafaţă a pielii, inclusiv pe zonele care nu sunt aparent afectate, zilnic sau chiar de două ori pe zi în cazul unei uscări severe a pielii. Alegerea emolientului potrivit se face în funcţie de climat, toleranţă, necesităţi individuale şi starea pielii.

Tipul de emolient influenţează acţiunea tratamentului. Astfel crema se aplică cu 15 minute înaintea tratamentului, iar unguentul cu 15 minute după, datorită efectului oclusiv* pe care îl produce.

Studiile arată că folosirea zilnică şi constantă a emolientelor duce la scăderea semnificativă a simptomelor afecțiunii.

○ Cum NU se tratează dermatita atopică

Tratamentul dermatitei atopice este eficient numai dacă sunt respectate măsurile terapeutice impuse de medicii dermatolog şi alergolog, dar şi condiţiile de viaţă, alimentaţie şi igienă recomandate( informații pe care le găsești și pe acest website)

Una din cele mai frecvente greşeli pe care le fac mămicile este încetarea aplicării emolientului după dispariţia simptomelor. Zonele inflamate vor apărea imediat după ce pielea nu mai primeşte hidratare. De aceea, este necesar să ai grijă de pielea celui mic și atunci când simptomele dermatitei atopice încetează să se mai manifeste.

O altă greșeală frecvent întâlnită este aplicarea de comprese cu apă foarte rece; aceasta calmează pe moment mâncărimile, însă efectul este nociv. După calmarea de moment, pielea agresată în urma contactului cu apa rece devine şi mai uscată, iar mâncărimea se intensifică.

Pentru că mediul extrem de rece și uscat poate agrava simptomele, este indicat ca pe perioada iernii să aplici periodic emolient pe zonele expuse la frig.

Leacurile naturiste nu sunt metode verificate și certificate și, de ce mai multe ori, duc la complicații. Bebelușul poate dezvolta reacții alergice la ingredientele acestora și simptomele se pot manifesta mult mai vizibil.